Jak zrobić zakwas?

Chcąc poszerzać stale swoją wiedzę kulinarną musimy wybiegać nieco ponad przepisy na obiad. Wiadomo, że czerpiąc informacje z różnych źródeł kulinarnych trafimy na wymyślne i skomplikowane potrawy, które rozwijają nasze umiejętności. Niemniej, od czasu do czasu, warto dodać do jadłospisu coś więcej, niż tylko nowy sposób przyrządzenia wieprzowiny. Tym czymś będzie upieczenie chleba. Wiadomo, że w większości domów produkt ten występuje codziennie. Każdego dnia kupujemy go w piekarni, by przygotować z niego kolację czy śniadanie do szkoły i pracy. Dlaczego więc nie wykonać go samemu? Na pewno jego sak będzie zupełnie inny, niż ten, który znamy z piekarni. Nie oznacza to jednak, że będzie gorszy. Na początek najkorzystniej kusić się na najprostszej wersji chleba. W sieci znajdziemy wiele bogów o tematyce kulinarnej, gdzie publikowane są również przepisy na pieczywo. Okaże się, że jest ich bardzo wiele. Analizujemy więc stopień trudność najbardziej interesujących opcji i zabieramy się do działań. Jeśli już pierwsze pieczywo uda nam się zrobić i okaże się to sukcesem, gdyż smakuje każdemu domownikowi, powinniśmy to powtórzy. Tym razem jednak, warto skusić się na chleb na zakwasie. Ten jest już nieco trudniejszy w wykonaniu, a to z uwagi na znajdujący się w nim zakwas. Cała trudność polega przede wszystkim na oczekiwaniu na to, aż zakwas będzie gotowy. Mimo więc tego, że stanowi on jedynie mieszankę wody i mąki, to czas jego robienia trwa kilka dni. Trzeba go doglądać mieszać i dodawać składniki.

No comments yet.

Leave a Reply