Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie

Domowe wypieki są tym, co uwielbia większość z nas. Kiedy zapach domowego ciasta zaczyna unosić się w całym domu, pragniemy, by proces pieczenia jak najszybciej się skończył. Chcemy bowiem jak najszybciej spróbować robionych przysmaków. Takie odczucia towarzysza nam szczególnie wtedy, gdy to ktoś z naszych znajomych czy krewnych przygotowuje akurat jakąś wspaniałą przekąskę. Sami jednak często nie mamy ochoty na pieczenie takich smakołyków. Mimo więc tego, że lubimy jeść pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami czy szarlotkę, to wolimy robić to, goszcząc u kogoś, aniżeli sami się za to zabrać. Tymczasem, trzeba wiedzieć, że pieczenie wcale nie jest takie skomplikowane, jakby się mogło zdawać. Każdy mając do dyspozycji dobry i sprawdzony przepis jest w stanie zrobić wspaniałe ciasto czy inny wypiek. Nie tylko bowiem słodkości mogą pochodzić z naszego pieca. Także nasz powszedni przysmak,jakim jest chleb może być naszego autorstwa. Jeśli więc nie czujemy się na siłach, by dorównać swojej mamie w placku z jagodami, zawsze możemy upiec chleb na zakwasie. To także jest spore wyzwanie, szczególnie, jeśli chodzi o sam zakwas. To jego wykonanie okazuje się najbardziej skomplikowane z całego przepisu. Głównie znaczenie ma tu długość procesu jego przygotowania. Co prawda tylko dwa składniki się w nim zawierają, ale po ich zmieszaniu, trzeba odczekać kilka dni, by móc to wykorzystać do chleba. W międzyczasie zakwas trzeba mieszać, dodawać składniki i znów zostawiać. Na początek lepiej więc lepiej upiec zwykły chleb bez zakwasu.

Recipe Rating

  • (1 Rating)

Ingredients

No Ingredients Found !

Instructions

No Steps Found !

Instructions

No Steps Found !

Rate this recipe

Chleb na zakwasie
  • 1 People Rated This Recipe

  • Average Rating

    (5 / 5)

No comments yet.

Leave a Reply